• FRI UNIZA súťaž 3D tlač - FRI UNIZA 3D nyomtatási verseny

          • Tento rok sme mali možnosť zúčastniť sa novej súťaže pod vedením Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline. Súťaž s názvom 3D Tlač bola vyhlásená s cieľom prepojiť svet informatiky s využívaním nových technológií.

            Naša žiačka, Hajnalka Varjú (III.CM) sa zúčastnila on-line súťaže pozostávajúcej z 3 kôl. V každom kole dostali súťažiaci úlohy, v ktorých mali najprv vymyslieť na základe zadanej témy, akú vec budú modelovať v 3D programe. Neskôr si mohli vyskúšať modelovanie aj pomocou modelovacieho programu Prusa Slicer a následne prípravu svojho modelu na vytlačenie v 3D tlačiarni. Bohužiaľ, Hajnalka sa síce do finále nedostala, z celkového počtu 120 bodov získala 74, ale získala automatické prijatie na fakultu, ktorá súťaž organizovala.

            Ďakujeme našej žiačke za účasť na súťaži a gratulujeme k výsledku!

            Žiačku na súťaž pripravil: Mgr. Dávid Fóti

            Idén a Zsolnai Egyetem Informatika és Menedzsment Karának szervezésében egy új versenyen vehettünk részt. A szervezők az informatika világát és az új technológiák felhasználását vegyítve hirdettek versenyt 3D modellezésben. 

             

            Iskolánk egyik diákja, Varjú Hajnalka a III.CM-ből részt is vett a 3 körös online versenyen. A diákok minden körben megkapták a feladatokat írásban, ahol először ki kellett találniuk a téma alapján, milyen tárgyat modelleznének meg egy háromdimenziós tervezőprogram segítségével, majd egy cseh mérnök által kifejlesztett programmal, a Prusa Slicer-rel legyárthatóvá, pontosabban nyomtathatóvá kellett alakítaniuk a modelljeiket. Sajnos Hajnalka a döntőig nem jutott el, az összesen szerezhető 120 pontból 74-et sikerült megszereznie, ezzel automatikusan felvételt nyert a szervező szakra. 

             

            Ezúton is köszönjük diákunknak a részvételt, és gratulálunk az elért eredményéért!

             

            Felkészítő tanár: Mgr. Fóti Dávid"

          • Cultura Nostra - Dejepisná súťaž/Történelem verseny

          • Tento rok sme sa opäť zapojili do Dejepisnej Súťaže – Cultura Nostra prostredníctvom online testu. Našu školu reprezentovali žiaci z I. BM triedy, menovite: Sebastian Bielik, Erik Németh, Hunor Zsombor Zámbóki.

                        Tohtoročná súťaž bola zameraná na tému Dejiny Uhorska od zaujatie vlasti až k vymretiu rodu Arpádovcov (895-1301). Prvé aj druhé kolo obsahovalo vyše 100 otázok formou on-line kvízu, na ktorý mali žiaci určený  časový limit.

                        Do súťaže sa zapojilo 274 stredných škôl a gymnázií, najmä z Maďarska. Naši študenti sa dostali do druhého kola a ako jediná stredná odborná škola sa umiestnili medzi 60 najlepšími školami. Žiaľ, do finálovej desiatky sme sa nedostali, ale naši študenti odviedli dobrú prácu.

                        Našim žiakom srdečne ďakujeme za účasť a pevne veríme, že sa budúci rok dostanú až do finále.

            Pripravujúci učiteľ: Tivadar Török, učiteľ dejepisu

            Idén is bekapcsolódtunk a Cultura Nostra – Történelmi Versenybe. Iskolánkat a következő kis csapat képviselte: Bielik Sebastian, Németh Erik, Zámbóki Hunor Zsombor /mindannyian a I. BM osztályból/.

                        Az idei pályázat témája: Magyarország története a honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig (895-1301). Az első és  második fordulóban több mint 100 kérdéses on –line kvíz feladatsort oldottak meg, amelyre megadott időn belül kellett válaszolni.

                        A versenyben 274 középiskola és gimnázium vett részt, főként Magyarországról. Diákjaink a második  fordulóig jutottak a legjobb 60 iskola közé, egyedüli szakközépiskolaként. Sajnos a 10-es döntőbe nem kerültünk be, de így is szép munkát végeztek diákjaink.

                        Diákjainknak szívből köszönjük a részvételt és bízunk abban, hogy jövőre a döntőig menetelnek.

            Felkészítő tanárok: Török Tivadar, történelem tanár

          • Pekná maďarská reč (krajské kolo) - Szép Magyar Beszéd (kerületi forduló)

          • Dňa 28. februára 2024 sa v priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej  v Komárne uskutočnilo krajské kolo súťaže Pekná maďarská reč. Našu školu na podujatí reprezentoval žiak III. BM triedy, Sándor Cseh. Ocenenie v tejto veľmi náročnej súťaži síce nezískal, odniesol si však cenné skúsenosti do budúcnosti. Ďakujeme mu za účasť.

            Študenta na súťaž pripravil učiteľ maďarského jazyka a literatúry: Mgr. Tivadar Török

            A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola adott otthont a Szép Magyar Beszéd elnevezésű anyanyelvi verseny kerületi fordulójának, amelyet 2024. február 28-án rendeztek meg. Iskolánkat Cseh Sándor – a III.BM osztály tanulója képviselte. Bár az erős mezőnyű versenyben helyezést nem szerzett, értékes tapasztalatokkal gazdagodott. Köszönjük a részvételt.

            Felkészítő: Mgr. Török Tivadar, magyar nyelv és irodalom tanár

          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko… - Miért szeretem a szlovák nyelvet, miért szeretem Szlovákiát...

          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko je celoštátna súťaž žiakov základných a stredných škôl v písaní slohových prác, ktorá má za cieľ podchytiť, rozvíjať a prehlbovať záujem detí a mládeže o materinskú reč a umožniť im vyjadriť vzťah k slovenčine a Slovensku.

            Do 32. ročníka celoštátneho kola súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko sa zapojila naša žiačka Eszter Magyar (III.CM). Vypracovala veľmi dobrú a hodnotnú prácu s názvom Žitný ostrov, môj rodný kraj. Cieľom práce bolo umelecky opísať rodný kraj, ktoré leží každému z nás hlboko v srdci. Kým s vlasťou a vlastenectvom nie je celkom zrejmé, identifikácia nie je natoľko silná, u rodného kraja je to u väčšiny z nás láska celoživotná. Miesto, kde sme sa narodili a prežili čas detstva sa nám hlboko vryje do srdca. Zároveň jej práca postúpila do celoštátneho kola.

            Eszter blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            Žiačku na súťaž pripravil učiteľ dejepisu: Mgr. Tivadar Török

            Miért szeretem a szlovák nyelvet, miért szeretem Szlovákiát egy országos verseny az alapiskolás és középiskolás diákok számára, mely során egy pályamunkát kell készíteni azzal a céllal, hogy ifjúság érdeklődését megfogja, bővítse, elmélyítse az anyanyelve iránt és lehetővé tenni, hogy kifejthessék viszonyulásukat a szlovák nyelvhez és Szlovákiához.

            Ebben az iskolai évben a Mért szeretem a szlovák nyelvet, mért szeretem Szlovákiát 32. évfolyamának országos versenyén iskolánkat a III. kategóriában Magyar Eszter (III.CM) képviselte. Nagyon jó és értékes pályamunkát dolgozott ki, melynek címe Csallóköz, az én szülőföldem. A pályamunka célja az volt, hogy művészi módon írja le azt a szülőföldet, amely mindannyiunk szívének mélyén rejlik. Míg a hazával és a hazaszeretettel az azonosulás nem olyan egyértelmű, nem olyan erős, addig a szülőfölddel legtöbbünk számára ez egy életre szóló szerelem. A hely, ahol születtünk és ahol gyermekkorunkat töltöttük, mélyen a szívünkbe vésődött. Munkája ugyanakkor az országos fordulóig jutott.

            Eszternek szívből gratulálunk, köszönjük az iskolánk méltó képviseletét!

            Felkészítő: Mgr. Török Tivadar, történelem tanár

          • Stredoškolský kvíz – Bez hraníc - Határtalanul Középiskolai Vetélkedő

          • Aj naša škola sa tento rok zapojila do novej etapy súťaže Stredoškolský kvíz – Bez hraníc. Žiaci II.NM triedy sa prihlásili do tejto rozsiahlej etnografickej, historickej, kultúrnej a geografickej súťaže, aby pre svoju triedu získali hlavnú cenu - milión forintov, prípadne jednu z tisícok ďalších cien. V základnej fáze museli študenti vyplniť virtuálny test zložený z náhodných otázok, na ktorý bolo k dispozícii maximálne 20 minút. Cieľom súťaže je sprostredkovať radosť zo spolupatričnosti a spoločného myslenia mladým ľuďom, vytvárať komunitu medzi mladými z vlasti a zo zahraničia.

            Iskolánk idén is bekapcsolódott a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszába. A II.NM tanulói is jelentkeztek erre a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedőre, hogy megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. Az alapszakaszban egy random kérdésekből álló virtuális tesztet kellett kitölteniük a tanulóknak, melyre maximum 20 perc állt rendelkezésükre. A vetélkedő célja, hogy az összetartozás és az együtt gondolkozás örömét közvetítse a fiataloknak, közösséget teremtsen az anyaországi és a határon túli fiatalok között.

          • Olympiáda podnikový hospodár - Gazdasági Vezető Olimpia

          • Žiaci  z triedy II. NM sa zapojili do V. ročníka Olympiády podnikový hospodár. Súťaž organizuje Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave. Cieľom PHF EU je prostredníctvom Olympiády podnikový hospodár popularizovať ekonómiu ako atraktívny vedný a študijný odbor a zvýšiť pripravenosť a záujem študentov stredných škôl o štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Olympiáda podnikový hospodár je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl v rámci celého Slovenska, ktorí si chcú otestovať svoje znalosti z ekonomiky a riadenia podnikov. V školskom kole si žiaci mohli testovou formou overiť svoje znalosti z ekonómie, podnikovej ekonomiky, Európskej únie, náuky o spoločnosti a finančnej gramotnosti.

            A II.NM osztály tanulói az idei tanévben bekapcsolódtak a Gazdasági Vezető Olimpia V. évfolyamába. A versenyt a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Kara szervezi. A verseny célja a közgazdaságtan, mint vonzó tudományos és tanulmányi terület népszerűsítése, valamint a középiskolások felkészültségének és érdeklődésének növelése a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem iránt. A Gazdasági Vezető Olimpiát Szlovákia-szerte azoknak a középiskolásoknak szánták, akik szeretnék próbára tenni közgazdasági és üzletvezetési tudásukat. Az iskolai fordulóban a tanulók teszt formájában mérhették össze közgazdasági, vállalkozásgazdaságtani, európai uniós, társadalomtudományi és pénzügyi ismereteiket.

          • Stredoškolská odborná činnosť - Középiskolai Szakmai Tevékenység

          • Dňa 26. 03. 2024 sa uskutočnil už 46. ročník Krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti na Strednej priemyselnej škole strojníckej a elektronickej v Nitre. Tak, ako po iné roky, sa naša škola zapojila do súťaže aj tento školský rok. Našu školu  reprezentovali žiačky Eva Kökényová s prácou Vylepšenie služieb pomocou skladovania vo firme Freeway Logistic, s. r. o. a Eszter Magyar s prácou Marketing – COCA COLA VS PEPSI COLA. Písanie odbornej práce vyžaduje správnu teoretickú prípravu, spracovanie praktickej časti, analýzu získaných dát, vynikajúcu formálnu úpravu a v neposlednom rade veľa voľného času.

            Zúčastneným žiačkam ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            2024. március 26-án került sor a 46. Középiskolai Szakmai Tevékenység kerületi fordulójára a nyitrai Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolában. Iskolánk a többi évhez hasonlóan ebben a tanévben is képviseltette magát ezen a versenyen. Kökényová Eva „A szolgáltatások javítása raktározással a Freeway Logistic, s.r.o. vállalatban” című munkájával, míg Magyar Eszter „Marketing – COCA COLA VS PEPSI COLA“ című alkotásával vett részt a versenyen. A szakdolgozat megírása megfelelő elméleti felkészülést, a gyakorlati rész feldolgozását, a kapott adatok elemzését, kiváló formai felkészültséget és nem utolsósorban sok szabadidőt igényelt.

            Köszönjük a résztvevő diákoknak az iskola példamutató képviseletét.

          • Matematický Klokan - Kenguru Matematikaverseny

          • Dňa 26.03.2024 sa naši žiaci

            I.BM:  Boros Tamás, Simonič Róbert, Velsitz Márk, Varga Kristóf, Kacz Péter, Szabó Konrád, Cintula Levente

            I.CM:  Sztanko Zoe, Lakatos Zoltán, Lara Prepletaná, Pallag Rajmund, Dóra Bugová, Köles Anita, Jancsó Enikő

            II.BM: Vödrös Szabolcs, Goda René

            II.CM: Molnár Sára Ágnes, Tóthová Karolina, Kovács Áron, Beke Carmen Lea

            III.BM: Ármai Zsolt, Tóth Balázs, Cseh Sándor

            IV.BM: Vida Dávid, Kovács István

            I.NM:  Lakatos Dávid

            zúčastnili súťaže Matematický Klokan, ktorá prebiehala v škole formou testových otázok. Vedomostnú súťaž organizovala Talentída v Bratislave.

            Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Jej cieľom je propagovať a popularizovať matematiku medzi všetkými žiakmi, nielen medzi talentami. Súťaž nie je len o matematike, ale aj o preverení vlastných schopností, o psychike, schopnosti  zvládať stresové situácie, ako sú napríklad obmedzenie časovým limitom, v niektorých úlohách iný spôsob vyznačovania správnych odpovedí, ako sú žiaci zvyknutí, samostatnosť pri riešení úloh, maximálna pozornosť a v neposlednom rade aj schopnosť toto všetko zvládnuť. Súťaž núti žiakov čítať s porozumením a viac premýšľať nad úlohami, ktoré sú zaujímavé a rôznorodé.

            Mgr. Eva Nováková

            Iskolánkon 2024. március 26-án került megrendezésre a Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny. Diákjaink közül

            I.BM:  Boros Tamás, Simonič Róbert, Velsitz Márk, Varga Kristóf, Kacz Péter, Szabó Konrád, Cintula Levente

            I.CM:  Sztanko Zoe, Lakatos Zoltán, Lara Prepletaná, Pallag Rajmund, Dóra Bugová, Köles Anita, Jancsó Enikő

            II.BM: Vödrös Szabolcs, Goda René

            II.CM: Molnár Sára Ágnes, Tóthová Karolina, Kovács Áron, Beke Carmen Lea

            III.BM: Ármai Zsolt, Tóth Balázs, Cseh Sándor

            IV.BM: Vida Dávid, Kovács István

            I.NM:  Lakatos Dávid

            kapcsolódott be a versenybe, amely az iskolánkban teszt formájában valósult meg. A tudásversenyt a pozsonyi Talentída szervezte.

            A Kenguru egy nemzetközi matematikaverseny általános és középiskolás diákok számára. Célja a matematika népszerűsítése nem csak a tehetséges, hanem minden tanuló körében. A verseny nem csak a matematikáról szól, hanem a saját képességek teszteléséről, a pszichikai állóképességről, a stresszes helyzetek kezeléséről, például az időkorlátozás, a némelyek számára nem megszokott válaszadói lap kitöltésének esetleges nehézségei, az önálló feladatmegoldás, a maximális odafigyelés, és nem utolsó sorban mindezek kezelésének képessége. A verseny továbbá arra készteti a tanulókat, hogy odafigyelve olvassanak, és jobban átgondolják a feladatokat, amelyek érdekesek és változatosak.

            Mgr. Eva Nováková

          • Deň učiteľov na našej škole - Pedagógusnap iskolánkon

          • „Jediným učiteľom hodným toho mena je ten, ktorý vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti.“/Ján Amos Komenský/

            Neľahká a zodpovedná úloha učiteľa si zaslúži spoločenské uznanie a preto majú svoj sviatok aj učitelia. V tento deň si pripomíname prácu učiteľov z dôvodu, že práve 28. marca 1592 sa narodil významný pedagóg, spisovateľ a filozof Ján Amos Komenský. 28. marec je dňom, kedy si aj verejnosť môže uctiť prácu pedagógov, ktorí sa podieľajú na vzdelávaní a výchove novej generácie. 

            Pri tejto peknej príležitosti riaditeľka našej školy pozvala všetkých našich učiteľov a pedagogických zamestnancov na slávnostný obed. Súčasťou stretnutia bol slávnostný príhovor a poďakovanie za ich prácu. Naši žiaci si pre učiteľov pripravili kultúrny program, Dóra Bugová (I.CM) a István Döme (III.CM) predniesli poéziu a Viktor Sándor (II.NM) zaspieval krásnu pieseň.

            Podľa každoročného zvyku naša škola aj tento rok ocenila zamestnancov roka.                  Mgr. Alexandra Baka Büi získala titul učiteľ roka a majstrom roka sa stal Dávid Fóti. Našim pedagógom gratulujeme a prajeme veľa úspechov!

            „Učenie druhých nie je len prácou. Je to služba ľudstvu a mali by sme túto činnosť brať ako poslanie.“ /Dr. Ralph Tyler/

            „Az egyetlen tanár, aki méltó e névhez, az, aki felébreszti a szabad gondolkodás szellemét, és fejleszti a személyes felelősség érzetét.“ /Ján Amos Komenský/

            A tanár felelősségteljes feladata nem könnyű, és megérdemli a társadalmi elismerést. 1592. március 28-án született Ján Amos Komenský, jelentős pedagógus, író és filozófus. Az ő születésnapján ünnepeljük a pedagógusokat Szlovákiában. Ez a nap elismerés a pedagógusok felé, akik kitartó munkával nevelik és oktatják a jövő generációját.

            Ezen ünnep alkalmából iskolánk igazgatónője megvendégelte tanárainkat egy ünnepi ebéddel, ahol beszéde során köszönetet mondott munkájukért. Ezt követően Bugová Dóra (I.CM) és Döme István (III.CM) örvendeztette meg őket szavalataikkal, Sándor Viktor (II.NM) pedig énekkel köszöntötte tanárainkat.

            A hagyományokhoz híven az idei évben is kiosztásra került az év pedagógusa cím iskolánkon. Mgr. Baka Büi Alexandra kapta az év tanára díjat, míg Fóti Dávid az év mestere címmel lett gazdagabb.

            Tanárainknak szívből gratulálunk, és további sok sikert és kitartást kívánunk munkájukhoz!

            „Mások tanítása nem csak munka. Ez az emberiség szolgálata, és ezt a tevékenységet küldetésként kellene felfognunk.“ /Dr. Ralph Tyler/
             

          • XXXI. ročník celoslovenskej súťaže Mihálya Tompu – obvodné kolo - XXXI. Tompa Mihály Országos Verseny – körzeti forduló

          • 5. apríla 2024 prebehlo na základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským na ulici Eötvösa v Komárne obvodné kolo XXXI. ročníka celoslovenskej recitačnej súťaže Mihálya Tompu. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, v prednese prózy súťažila Carmen Lea Beke (II.CM) a v poézii sa predstavil Sándor Cseh (III.BM). Naši žiaci podali pekné výkony, Carmen získala strieborné pásmo a Sándor bronzové. Bohužiaľ, do ďalšieho kola nepostúpili, ale žiak našej školy István Döme (III.CM) sa zúčastnil súťaže minulý rok, a vďaka jeho skvelému výkonu postúpil priamo do krajského kola, čo znamená, že naša škola bude mať reprezentanta aj v ďalšom kole recitačnej súťaže.

            Našim žiakom gratulujeme k pekným výsledkom a Istvánovi prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

            Žiakov na súťaž pripravili: Mgr. Mónika Gulyás, Mgr. Tivadar Török

            A XXXI. Tompa Mihály Országos Verseny körzeti fordulójára 2024. április 5-én került sor a komáromi Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskolában. Iskolánkat két diák képviselte, Beke Carmen Lea (II.CM) prózában, míg Cseh Sándor (III.BM) versben mérettette meg magát. Diákjaink nagyon szépen szerepeltek a versenyen, ahol Carmen ezüstsávos minősítést, Sándor pedig bronzsávos minősítést szerzett. Sajnos így egyikük sem jutott tovább a következő fordulóba, viszont iskolánk másik diákja, Döme István (III.CM) az előző évi remek szereplése után egyenesen a járási fordulóba jutott, így a következő körben is lesz résztvevőnk a Tompa Mihály Szavalóversenyen.

            Diákjainknak gratulálunk a szép eredményekhez, Istvánnak pedig sok sikert kívánunk a következő fordulóban!

            Felkészítő tanárok: Mgr. Gulyás Mónika, Mgr. Török Tivadar

          • Ocenili nášho učiteľa - Kitüntetésben részesült iskolánk oktatója

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík ocenil významnú prácu riaditeľov a pedagogických pracovníkov gymnázií a stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. Podľa slov predsedu si zaslúžia náš obdiv a uznanie nielen preto, že udávajú hodnoty mladej generácii, ale sú vzorom pre nás všetkých.

            Oceneným bol náš pedagóg, Ing. Augustín Ondrejkovič, ktorý pôsobí na našej škole už 25 rokov. Je učiteľom odborných predmetov stolárskych a je neoddeliteľnou súčasťou chodu našej školy. Pomáha začínajúcim učiteľom, pre ktorých organizuje rôzne školenia. Vo svojej práci je dôsledný, neúnavný, inovatívny a tvorivý. Publikoval články týkajúce sa potreby obnovenia technického vzdelávania v základných školách - v Učiteľských novinách a časopise Moderná škola, učebnice: Materiály pre I., II. a III. ročník učebného odboru stolár, Odborné kreslenie pre I., II. a III. ročník učebného odboru stolár.

             

            Pánovi učiteľovi srdečne gratulujeme a prajeme ďalšie úspechy!

             

            Pedagógusnap alkalmából Branislav Becík, Nyitra Megye Önkormányzatának elnöke díjazta a fennhatósága alá tartozó iskolák igazgatóit, pedagógusait, iskolai dolgozóit. A megyeelnök úgy nyilatkozott, hogy ezek az emberek joggal érdemlik meg csodálatunkat és elismerésünket, mert nemcsak a fiatal generáció, hanem mindannyiunk számára értékeket mutatnak.

            Iskolánk oktatója, Augustín Ondrejkovič mérnök úr is kitüntetésben részesült, aki már 25 éve iskolánk tanára. A tanár úr asztalos szaktantárgyakat oktat, de emellett szerves része az iskola működésének. Munkájával segíti a kezdő tanárok beilleszkedését, képzéseket tart számukra. Következetes, lelkiismeretes, innovatív és kreatív pedagógus. Cikkeket publikált az általános iskolai műszaki oktatás helyreállításának szükségességéről a Tanítók lapja és a Modern iskola magazinban, valamint tankönyveket írt: Anyagok az asztalos szakma I., II. és III. évfolyamának, Szakrajz az asztalos szakma I., II. és III. évfolyamának.

            Tanár úrnak szívből gratulálunk, és további sikereket kívánunk neki!

          • Stredoškolský kvíz – Bez hraníc - Határtalanul Középiskolai Vetélkedő

          • Aj naša škola sa tento rok zapojila do novej etapy súťaže Stredoškolský kvíz – Bez hraníc. Žiaci II.NM triedy sa prihlásili do tejto rozsiahlej etnografickej, historickej, kultúrnej a geografickej súťaže, aby pre svoju triedu získali hlavnú cenu - milión forintov, prípadne jednu z tisícok ďalších cien. V základnej fáze museli študenti vyplniť virtuálny test zložený z náhodných otázok, na ktorý bolo k dispozícii maximálne 20 minút. Cieľom súťaže je sprostredkovať radosť zo spolupatričnosti a spoločného myslenia mladým ľuďom, vytvárať komunitu medzi mladými z vlasti a zo zahraničia.

            Iskolánk idén is bekapcsolódott a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszába. A II.NM tanulói is jelentkeztek erre a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedőre, hogy megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. Az alapszakaszban egy random kérdésekből álló virtuális tesztet kellett kitölteniük a tanulóknak, melyre maximum 20 perc állt rendelkezésükre. A vetélkedő célja, hogy az összetartozás és az együtt gondolkozás örömét közvetítse a fiataloknak, közösséget teremtsen az anyaországi és a határon túli fiatalok között.

          • Olympiáda podnikový hospodár - Gazdasági Vezető Olimpia

          • Žiaci  z triedy II. NM sa zapojili do V. ročníka Olympiády podnikový hospodár. Súťaž organizuje Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave. Cieľom PHF EU je prostredníctvom Olympiády podnikový hospodár popularizovať ekonómiu ako atraktívny vedný a študijný odbor a zvýšiť pripravenosť a záujem študentov stredných škôl o štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Olympiáda podnikový hospodár je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl v rámci celého Slovenska, ktorí si chcú otestovať svoje znalosti z ekonomiky a riadenia podnikov. V školskom kole si žiaci mohli testovou formou overiť svoje znalosti z ekonómie, podnikovej ekonomiky, Európskej únie, náuky o spoločnosti a finančnej gramotnosti.

            A II.NM osztály tanulói az idei tanévben bekapcsolódtak a Gazdasági Vezető Olimpia V. évfolyamába. A versenyt a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Kara szervezi. A verseny célja a közgazdaságtan, mint vonzó tudományos és tanulmányi terület népszerűsítése, valamint a középiskolások felkészültségének és érdeklődésének növelése a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem iránt. A Gazdasági Vezető Olimpiát Szlovákia-szerte azoknak a középiskolásoknak szánták, akik szeretnék próbára tenni közgazdasági és üzletvezetési tudásukat. Az iskolai fordulóban a tanulók teszt formájában mérhették össze közgazdasági, vállalkozásgazdaságtani, európai uniós, társadalomtudományi és pénzügyi ismereteiket.

          • Stredoškolská odborná činnosť - Középiskolai Szakmai Tevékenység

          • Dňa 26. 03. 2024 sa uskutočnil už 46. ročník Krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti na Strednej priemyselnej škole strojníckej a elektronickej v Nitre. Tak, ako po iné roky, sa naša škola zapojila do súťaže aj tento školský rok. Našu školu  reprezentovali žiačky Eva Kökényová s prácou Vylepšenie služieb pomocou skladovania vo firme Freeway Logistic, s. r. o. a Eszter Magyar s prácou Marketing – COCA COLA VS PEPSI COLA. Písanie odbornej práce vyžaduje správnu teoretickú prípravu, spracovanie praktickej časti, analýzu získaných dát, vynikajúcu formálnu úpravu a v neposlednom rade veľa voľného času.

            Zúčastneným žiačkam ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            2024. március 26-án került sor a 46. Középiskolai Szakmai Tevékenység kerületi fordulójára a nyitrai Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolában. Iskolánk a többi évhez hasonlóan ebben a tanévben is képviseltette magát ezen a versenyen. Kökényová Eva „A szolgáltatások javítása raktározással a Freeway Logistic, s.r.o. vállalatban” című munkájával, míg Magyar Eszter „Marketing – COCA COLA VS PEPSI COLA“ című alkotásával vett részt a versenyen. A szakdolgozat megírása megfelelő elméleti felkészülést, a gyakorlati rész feldolgozását, a kapott adatok elemzését, kiváló formai felkészültséget és nem utolsósorban sok szabadidőt igényelt.

            Köszönjük a résztvevő diákoknak az iskola példamutató képviseletét.

          • Poľovnícka výstava - Vadászkiállítás

          • Obvodná poľovnícka komora Komárno organizovala poľovnícku výstavu, v rámci okresnej Chovateľskej prehliadky poľovníckych trofejí za poľovnícku sezónu 2023/2024. Na výstave boli vystavené preparáty a poľovnícke trofeje voľne žijúcej zveri, žijúcej na území okresu Komárno. Výstavy sa zúčastnila z našej školy trieda II.CM dňa 21.3.2024. Odborný výklad na výstavu nám podal Ing. Norbert Sánta, odborný referent Obvodnej poľovníckej komory Komárna. Podelil sa s nami o množstvo zaujímavých informácií o manažmente voľne žijúcich živočíchov. Na základe príprav a trofejí nám predstavil zver okresu Komárna. Dozvedeli sme sa, že poľovníctvo nie je o zabíjaní a chov modernej zveri funguje podľa serióznych pravidiel. Poľovníci zver nielen zabíjajú, ale sa o ňu aj starajú, na určitých miestach ju kŕmia a napájajú. Každú jednu usmrtenú zver treba ohlásiť na viacerých miestach a nezáleží ani na tom, akú zver poľovník strieľa, na ročnom období či dokonca na časti dňa. Mohli sme sa dozvedieť dôležité informácie o tom, že srnčatá, ktoré vyzerajú ako siroty, by sme si nemali brať domov, pretože sa to považuje za trestný čin a navyše tým robíme zvieraťu zle. Nakoniec nás vedúci výstavy upozornil na to, že poľovníkom môže byť každý, ale musí absolvovať veľmi seriózne školenia a skúšky.

            Mgr. Alexandra Baka Büi - koordinátorka pre environmentálnu výchovu

            A Komáromi Körzeti Vadászkamara vadászkiállítást szervezett, amely a 2023/2024-es vadgazdálkodási év lezárásaként megtartott Járási Trófeaszemle keretein belül került megrendezésre. Iskolánk II.CM osztálya vett részt a kiállításon 2024. március 21-én. A kiállításhoz szakmai tárlatvezetést tartott Ing. Norbert Sánta, a Komáromi Körzeti Vadászkamara hivatásos tisztje. Sok érdekes információt osztott meg velünk a vadgazdálkodással kapcsolatban. A preparátumok és trófeák alapján bemutatta nekünk a komáromi járás vadállományát. Megtudhattuk, hogy a vadászat nem az öldöklésről szól, hanem a modern vadgazdálkodás igenis komoly szabályok szerint működik. A vadászok nem csak elejtik az állatokat, hanem gondozzák a vadállományt, bizonyos helyezetekben etetik, itatják őket. Minden egyes elejtett vadat több helyen kell bejelenteni, sőt az sem mindegy, hogy mikor milyen vadra lő a vadász, számít az évszak, de akár a napszak is. Fontos információt tudhattunk meg arról, hogy az elárvultnak tűnő őzgidákat nem szabad hazavinni, mert bűncselekménynek minősül, és az állatnak is rosszat teszünk ezzel. Végezetül a tárlatvezető felhívta a figyelmünket arra, hogy bárki lehet vadász, de nagyon komoly képzéseken és vizsgákon kell részt venni.

            Mgr. Baka Büi Alexandra – környezetvédelmi koordinátor

          • Medzinárodný deň šťastia - A boldogság világnapja

          • 20. marca sa oslavuje medzinárodný deň šťastia. Posolstvom tohto dňa je „pripomenúť si, že šťastie je jedným z hlavných cieľov každého z nás.“

            Na tento milý deň si spomenuli aj naši učitelia, žiaci a zamestnanci školy. Mali k dispozícii veľkú nástenku, na ktorej mohli zanechať svoje vlastné myšlienky, ale aj obľúbené citáty či odkazy. Výsledkom aktivity bola pestrofarebná nástenka plná milých, pozitívnych myšlienok, príjemne strávené chvíle, ako aj dobrá nálada a radosť našich žiakov a učiteľov.

            „Najlepší spôsob, ako sa rozveseliť, je rozveseliť niekoho iného.“

            /Mark Twain/

            Március 20-án ünnepeljük világszerte a boldogság napját. E nap legfontosabb üzenete, hogy mindig emlékeztessük magunkat arra, hogy a boldogság elérése életünk egyik legfontosabb célja.

            Ezen kedves nap alkalmából a folyosón elhelyeztünk egy táblát, amelyre tanárok, diákok és az iskola dolgozói egyaránt írhattak pozitív, lelkesítő üzeneteket egymásnak. Az esemény eredménye egy szép, színes faliújság lett, tele jobbnál jobb lelkesítő üzenetekkel, kedves gondolatokkal, amelyek egy kis boldogságot csempésztek tanáraink és diákjaink életébe.

            „A legjobb módja annak, hogy felvidítsuk magunkat, ha megpróbálunk felvidítani valaki mást.”

            /Mark Twain/

          • Majstrovstvá kraja v Bedmintone – A középiskolai tollaslabda-bajnokság kerületi fordulója

          • Dňa 19.03.2024 sa dvaja žiaci našej školy, Sárközi Peter a Gál Carlos, obaja z triedy II.EM, zúčastnili MK v Bedmintone chlapcov SŠ. Súťaž sa uskutočnila v športovej hale a usporiadateľom bolo Gymnázium na Bernolákovej ul. v Šuranoch. Súťaž sa hrala systémom každý s každým. Chlapci aj napriek snahe a vynaloženému úsiliu s jedným víťazstvom C. Gála vo dvojhre, skončili z ôsmich prihlásených družstiev na siedmom mieste. 

            2024. március 19-én iskolánk két diákja, Sárközi Péter és Gál Carlos (II.EM) részt vettek a középiskolai tollaslabda-bajnokság kerületi fordulóján. A versenyt a Nagysurányi Gimnázium szervezte, a mérkőzések a városi sportcsarnokban zajlottak. A fiúk minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy minél jobb helyezést érjenek el, Gál Carlos győzelme egyesben azonban csak a 7. hely megszerzésére volt elég. 

          • Svetový deň vody - A víz világnapja

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať. Tento významný svetový deň si pripomenuli aj žiaci našej školy. Žiaci z II.CM triedy (odbor grafik digitálnych médií) zhotovili informačné plagáty, Zsófia Baják z triedy III.CM a Natália Szenczi z triedy I.CM kreslili na environmentálnu nástenku.

            Mgr. Alexandra Baka Büi - koordinátorka pre environmentálnu výchovu

            A vizet kék aranynak is nevezik, mert a világ számos részén sajnos kevés van belőle. A szárazság miatti hiányát háborúk és a feszült geopolitikai helyzet is tetézi. Még ma is emberek milliárdjai élnek tiszta és megfelelő minőségű víz nélkül. A víz világnapja minden év március 22-én emlékeztet arra, hogy a víz értékes, tisztelnünk kell, és nem szabad elpazarolnunk. Iskolánk diákjai is megemlékeztek erről a fontos világnapról, a II.CM osztály számítógépes grafikus tanulói információs plakátokat készítettek, a III.CM osztályból Baják Zsófia és az I.CM osztályból pedig Szenczi Natália rajzolt a környezetvédelmi faliújságra.

            Mgr. Alexandra Baka Büi – környezetvédelmi koordinátor

          • Elektrotechnická súťaž Elektrotechnikai verseny

          • Dňa 28. februára 2024 sa na našej škole uskutočnila elektrotechnická súťaž, v rámci ktorej mohli žiaci  preukázať svoje vedomosti zo základov elektrotechniky. Súťažiaci najprv riešili testy a potom príklady. Do súťaže sa zapojili  žiaci  triedy II.BM a III.BM.

             

            Umiestnenie žiakov bolo nasledovné:

            1. miesto       Viktor Bankó    II.BM

            2. miesto       Sándor Cseh     III.BM                                                      

            3. miesto       Marek Holeš     II.BM                                                        

                                                                

                 

             

             

            K dosiahnutým výsledkom gratulujeme!

             

            Iskolánkban 2024. február 28-án  került megrendezésre az elektrotechnikai  verseny iskolai fordulója, melynek keretén belül diákjaink összemérhették tudásukat az elektrotechnika alapjaiból. A versenybe a II.BM és a III.BM osztályok diákjai kapcsolódtak be.

             

            A versenyzők a következő helyezéseket érték el:

             

            1. hely           Bankó Viktor    II.BM

            2. hely           Cseh Sándor      III.BM

            3. hely           Holeš Marek     II.BM 

             

             

             

            Az elért eredményekhez gratulálunk!

                                                                             Ing. Vizváry Zoltán

             

          • XXXI. ročník celoslovenskej súťaže Mihálya Tompu – školské kolo - XXXI. Tompa Mihály Országos Verseny – iskolai forduló

          • 27. februára 2024 sme zorganizovali školské kolo celoslovenskej súťaže Mihálya Tompu. Naši žiaci mohli opäť využiť svoje schopnosti a ukázať, že sú najlepšími recitátormi našej školy. Porota si mohla vypočuť pekné recitácie z poézie, aj prózy.

            Umiestnenia:

            Poézia:

            1. miesto – Štefan Döme (III.CM)
            2. miesto – Sándor Cseh (III.BM)
            3. miesto -  Viktória Vivien Fölösová (III.CM), Dániel Rajkovič (II.BM)

             

            Próza:

            1. miesto – Carmen Lea Beke (II.CM)

             

            V ďalšom kole budú našu školu reprezentovať István Döme, Sándor Cseh a Carmen Lea Beke.

            Našim žiakom gratulujeme a prajeme im veľa šťastia v nasledujúcom kole!

            Žiakov na súťaž pripravili: Mgr. Mónika Gulyás, Mgr. Dionýz Kováč, Mgr. Tivadar Török

            2024. február 27-én rendeztük meg a Tompa Mihály Országos Verseny iskolai fordulóját. Diákjaink ismét megcsillogtathatták tudásukat, és megmutathatták, hogy ők a legjobb szavalók iskolánkban. A zsűri jobbnál jobb szavalatokat hallhatott versben és prózában is.

            Helyezések:

            Vers:

            1. helyezett - Döme István (III.CM)
            2. helyezett – Cseh Sándor (III.BM)
            3. helyezett – Fölösová Viktória Vivien (III.CM), Rajkovič Dániel (II.BM)

            Próza:

            1. helyezett – Beke Carmen Lea (II.CM)

            A következő fordulóban Döme István, Cseh Sándor és Beke Carmen Lea fogja képviselni iskolánkat.

            Diákjainknak gratulálunk, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk a következő fordulóban!

            Felkészítő tanárok: Mgr. Gulyás Mónika, Mgr. Kováč Dionýz, Mgr. Török Tivadar