• Poznávací zájazd - Ismeretterjesztő kirándulás - Budapešť

    • Poznávací zájazd tried I.BM a II.BM v októbri 2011

     Doprava: autobus

     Miesto: Tatabánya, BNV-Budapešť, Maďarsko

     Trieda: I.BM + II.BM

     Počet študentov: 41

     Sprevádzajúci učitelia: Klára Kovács, Ildikó Szabó, Ágnes Nagy

     Odchod: 7.05 hod . 19. októbra 2011 Komárno

     Príchod: 18.50 hod.19. októbra   Komárno

     Cieľ výletu: spoznať historické pamiatky mesta Tatabánya , prehliadka výstavy BNV

               Témou zájazdu bola prehliadka mytologického miesta Turul v meste Tatabánya a Medzinárodného veľtrhu v Budapešti. Prvá zastávka  bola na vŕšku Kő-hegy, pri meste Tatabánya. Z vrchu, sa nám poskytol krásny pohľad na okolie mesta. Podľa zdrojov je maďarský Turul posvätné zviera, ktoré bolo symbolom Arpadovcov.

          Ďalšia zastávka bol najväčší veľtrh: BNV v Budapešti. Výstava otvorila svoje brány 19. októbra 2011. Najúspešnejší a najnavštevovanejší pavilón výstavy bol knižný veľtrh Líra. Žiaci sa mohli oboznámiť s mnohými zaujímavosťami vedy a techniky, kultúry a cestovania, ktoré boli prezentované v jednotlivých stánkoch.

          K výstave patrili aj rôzne predstavenia. Našich žiakov najviac zaujali tanečníci latinsko-amerických tancov.

          Po návšteve výstavy sme si urobili krátku autobusovú prehliadku Budapešti, pri ktorej sme videli hrad, Dom teroru, Námestie hrdinov, prekrásne mosty na Dunaji, Parlament a pod.

          Tento tematický deň poskytol žiakom príjemné a úžitočné programy a žiaci sa vrátili domov plný spomienok.

      

     Élménybeszámoló a I.BM és a II.BM osztály októberi ismeretterjesztő kirándulásáról

     Közlekedés: autóbusz

     Hely : Tatabánya, Budapest-BNV, Magyarország

     Osztály:  IBM+II.BM

     Diáklétszám:  41 fő

     Kísérő pedagógusok: Kovács Klára, Szabó Ildikó, Nagy Ágnes

     Indulás: 2011.október19-e reggel 7,05  Komárom

     Érkezés: 2011.október19-e 18,50 Komárom

     Kirándulás célja : megismerni Tatabánya történelmi nevezetességeit és a BNV

     oktatási témájú kiállításainak megtekintése

          Október19-én reggel indultunk útnak a komáromi vasútállomás épülete elől. Az úticél Tatabánya és a budapesti BNV oktatási témájú kiállításainak a megtekintése volt. Úgy döntöttünk hogy, első megállónk Tatabánya lesz. A Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő turulszobor Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra. Kézai Simon krónikája szerint a honfoglaló Árpád-vezér seregei a mai Tatabányánál győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait. Szabó Ildikó tanárnő ismertette a turulmadár történetét.

          A turul a magyar eredetmondák szent állata. Attilától Géza fejedelemig hadi szimbólum volt. A valóságban valószínűleg a kerecsensólyommal azonosítható. Attila leszármazottai mind a Turul nemzetségbe tartoztak (Attila, Csaba, Előd, Ügyek, Álmos, Árpád). A későbbi Árpád-házi uralkodókat is Turul nemzetségbe sorolták. A magyar ősi hitvilágban a turulnak nagyon fontos szerepe volt. Ügyek feleségül vette Emesét, akinek álmában egy turulmadár jött el és nemzette meg fiát, Álmost. Ezt Anonymus és a Képes krónika is megírta.

          Készítettünk egy csoportképet, megcsodáltuk a gyönyörű októberi napsütésben pompázó csodálatos panorámát.

          Következő megállónk az ősz legnagyobb vására, a BNV volt. Ebben az évben október 19-én nyitották meg a kiállítást. Az életnek tanulunk egy életen át volt a mottója ennek a napnak.

          Az egyik legsikeresebb és legtöbb látogatót vonzó pavilonja volt a Líra Könyvvásár helyszíne.

          A nyelvtanulási lehetőségek expóján kívül megtaláltuk a tanfolyam és állásbörzét. Itt hazai és külföldi munkaközvetítők, külföldi oktatási intézmények és munkáltatók börzéjét találtuk.

          A szakemberek díjmentes tanácsadással várták a diákokat. Néhányan eredményes megbeszélést folytattak a külföldi munkavállalással kapcsolatban.

          Összefoglalva ez a tematikus nap valóban kellemes és hasznos programokat kínált diákjaink számára. Nagyon szép kirándulás volt, elnyerte a diákok tetszését is. Hazatérve fáradtan, de mégis boldogan mesélték mennyi új és szép élménnyel lettek gazdagabbak.

     Kovács Klára

     Komárno, 2011. október 19.