• AMFO fotografická súťaž - AMFO fényképészeti verseny

          • Národné osvetové centrum každoročne organizuje súťaž amatérskej fotografickej tvorby s názvom AMFO. Tento rok sa súťaže zúčastnili štyria žiaci našej školy, menovite: Samuel Settey a Korinna Vivien Szabó z I.A triedy, Zoltán Dobročka a Filip Varga z III.CM triedy. Žiaci prvého ročníka sa zapojili do súťaže samostatnými fotografiami, kým tretiaci poslali do súťaže tzv. diptychon, ktoré vzniká spojením dvoch záberov. Témou tohto ročníka bola „Identita”. Filipovi Vargovi udelila porota za jeho tvorbu čestné uznanie. Gratulujeme výhercom a ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu našej školy a šírenie jej dobrého mena.

            Regionálne osvetové stredisko srdečne pozýva všetkých víťazov a každého, kto sa zaujíma o tvorbu okolitých umelcov na slávnostné odovzdávanie cien a vyhodnotenie výstavy, ktoré sa uskutoční 6. apríla o 17.00 hodine v Mestskom kultúrnom stredisku Béni Egressyho v Komárne.

            Pripravujúci učiteľ: Mgr. Dávid Fóti

            A Nemzeti Művelődési Központ minden évben megrendezi az AMFO nevű amatőr fényképészeti versenyt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Idén iskolánk 4 diákja – Samuel Settey és Korinna Szabó Vivien az I. A osztályból, valamint Dobročka Zoltán és Varga Filip a III. CM osztályból – küldött műveket. Az első osztályosok egyedülálló fényképet, míg a harmadik osztályosok fénykép párokat (diptichon) küldtek a meghirdetett témára, ami idén az „Identitás” volt. Varga Filip alkotásait a zsűri tiszteletdíjjal jutalmazta, ezúton is gratulálunk neki és köszönjük a többi alkotónak is, hogy alkotásával növelte a verseny színvonalát és öregbítette iskolánk hírnevét!

            Emellett ünnepélyes díjátadóra és kiállítás megnyitóra is sor kerül április 6-án 17:00 órai kezdettel az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, ahova a helyi szervező Regionális Művelődési Központ várja a nyerteseket és mindenkit, aki kíváncsi a környékbeli alkotók munkáira.

            Felkészítő tanár: Mgr. Fóti Dávid

          • MO v basketbale - Járasi kosárlabda bajnokság

          • Dňa 28.3.2023 sa uskutočnili na Gymnáziu Ľ.J.Šuleka MO v basketbale žiakov SŠ.
            Naša škola bola zaradená do A skupiny spoločne s Gymnáziom H. Selyeho, SPŠ Stavebná Hurbanovo, Súkromná SOŠ Kolárovo.
            Hralo sa systémom každý s každým 2x12 min.
            Turnaja sa zúčastnili vybraní chlapci z tried:
            1.EM, 1.CM, 1.DM, 2.DM, 2.CM, 2.BM, 3.DM, 4.CM
            Výsledky družstva našich žiakov :
            SPŠ  Stavebná Hurbanovo : SOŠT - MSZKI KN-31:15
            Súkr.SOŠ Kolárovo              : SOŠT - MSZKI KN-15:18
            SOŠT - MSZKI KN                  : Gymn.H.Selyeho 10:56

            Týmito výsledkami dosiahli naši žiaci celkové tretie miesto v skupine

            Ivan Kubica

            2023. március 28-án a Ľ.J. Šulek Gimnáziumban került sor a középiskolások járási kosárlabda bajnokságára. Iskolánk a Selye János Gimnáziummal, az Ógyallai Építészeti Szakközépiskolával és a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolával együtt került be az A csoportba. Valamennyi csapat 2x12 percet játszott minden egyes csapattal. A versenyen az 1.EM, 1.CM, 1.DM, 2.DM, 2.CM, 2.BM, 3.DM és a IV.CM osztályok válogatott diákjai vettek részt.

            Iskolánk  diákjai  a csoport harmadik helyezettjeként végeztek.

            Ivan Kubica

          • Ekoolympiáda - Ekoolimpiász

          • 23. marca 2023 prebehlo online prvé kolo 2. ročníka Ekoolympiády. Našu školu reprezentovali Eszter Magyar, Sofia Marsaliková a Olivér Král z II.CM. Žiaci sa na súťaž pripravovali 1 mesiac. V čase od 9 do 10 hodiny účastníci súťaže absolvovali test prvého kola online. Súťažné otázky sa obsahovali nasledujúce témy: oceán, voda, pôda, odpad a klimatická zmena.

            Organizátorom súťaže bolo občianske združenie Planet Lover, ktorého úlohou je prispieť k zvýšeniu povedomia o ochrane prírody u študentov. Organizátor sa snaží šíriť kľúčové informácie o tom, ako možno zmeniť svoje denné návyky a byť tak zodpovednejší k ochrane planéty. Cieľom súťaže je zmena myslenia mladšej generácie v domácom prostredí, ktorá dokáže ovplyvniť správanie starších členov rodiny.

            Žiakov na súťaž pripravila: Mgr. Alexandra Baka Büi - koordinátorka pre environmentálnu výchovu.

            2023. március 23-án online térben került megrendezésre a második Ekoolimpiász első fordulója. Iskolánkat három diák képviselte, név szerint: Magyar Eszter, Marsaliková Sofia és Král Olivér az II.CM osztályból. A versenyre a diákok 1 hónapon keresztül készültek. A megmérettetés napján délelőtt 9 és 10 óra között abszolválták az online feladatokat. A következő témaköröket érintették a kérdések: óceánok, víz, talaj, hulladék és a klímaváltozás.

            A verseny szervezője a Planet Lover civil egyesület, amelynek feladata, hogy elősegítse a természettel és az ökológiával kapcsolatos tudatosság növelését a diákok körében. A szervező igyekszik kulcsfontosságú információkat terjeszteni arról, hogyan változtassuk meg mindennapi szokásainkat, és ezáltal nagyobb felelősséget vállaljunk bolygónk védelméért. A verseny célja a fiatalabb generáció gondolkodásának megváltoztatása, amely az egész család magatartását befolyásolhatja.

            Felkészítő tanár: Mgr. Alexandra Baka Büi - környezetvédelmi koordinátor.

          • JUNIOR FESTIVAL – ENVIROMENTÁLNA VÝCHOVA ŽIAKOV - JUNIOR FESTIVAL – TANULÓK KÖRNYEZETVÉDELMI NEVELÉSE

          • Z každej strany počúvame o hroziacich environmentálnych nebezpečenstvách. Odpočítavame čas, ktorý strávime na Zemi, lúčime sa s ohrozenými druhmi. Kto nás zachráni? Ak chceme katastrofálnym predpovediam čeliť, mali by sme sa zamerať na výchovu detí a mládeže. Junior festival sa už od roku 2001 snaží žiakov vzdelávať a motivovať, aby sa ich správanie uberalo smerom k trvalo udržateľnému rozvoju. Cieľom je inšpirovať žiakov, aby sa k životnému prostrediu správali zodpovedne. Na premietaní Envirofilmu, ktoré sa konalo 16. marca 2023 v Komárne, sa zúčastnili aj triedy II.CM a III.CM našej školy. Program pozostával z troch blokov. V prvej časti sme si pozreli niekoľko krátkych filmov a animácií, ktoré nás prinútili premýšľať o nebezpečenstvách a problémoch, ktorým čelí naše životné prostredie. Mohli sme vidieť, ako posledná veľryba na svete uhynie kvôli toľkým odpadkom, alebo svet, kde sa držanie rastlín považuje za zločin. Poučením z jednej z animácií bolo, že aj jeden človek môže zmeniť svet, skúsme teda každý deň urobiť niečo dobré pre naše životné prostredie. V druhej polovici programu sme si pozreli dokument o orliakovi morskom. Mohli sme sledovať zotavenie zraneného jedinca a jeho vyslobodenie. Na záver prezentácie sme spoločne riešili kvíz.

                        Obohatili sme sa o množstvo užitočných informácií, ktoré sa snažíme zakomponovať do každodenného života. Zmeny, ovplyvňujúce naše životné prostredie ovplyvňujú nás aj budúce generácie, preto je našou spoločnou zodpovednosťou konať v záujme udržateľnejšej budúcnosti.

            Mgr. Alexandra Baka Büi - koordinátorka pre environmentálnu výchovu.

            Minden oldalról hallunk a fenyegető környezeti veszélyekről. Visszaszámoljuk a Földön eltöltött időt, búcsút intve a veszélyeztetett fajoknak. Ki fog megmenteni minket? Ha szembe akarunk nézni a katasztrofális előrejelzésekkel, akkor a gyermekek és fiatalok környezetvédelmi nevelésére kell koncentrálnunk. A Junior Fesztivál 2001 óta igyekszik arra nevelni és motiválni a diákokat, hogy magatartásuk a fenntartható fejlődés irányába mozduljon el. A cél az, hogy a tanulókat a környezet iránti felelősségteljes magatartásra ösztönözze. A Műszaki Szakközépiskola II.CM és III.CM osztálya is részt vett a 2023. március 16-án Komáromban megrendezett Envirofilm vetítésen. A program három blokkból állt. Az első részben néhány rövidfilmet, animációt tekinthettünk meg, amelyek elgondolkodtattak bennünket a környezetünket érő veszélyekről és problémákról. Láthattuk a világ utolsó bálnáját elpusztulni a sok szemét miatt, vagy egy olyan világot, ahol a növények tartása bűnnek minősül. Az egyik animáció tanulsága, hogy egy ember is képes megváltoztatni a világot, igyekezzünk minden nap valami jót tenni a környezetünkért. A program második felében egy dokumentumfilmet néztünk meg a rétisasról. Végigkövethettük egy megsérült egyed gyógyulását, majd szabadon engedését. Az előadás végén közösen megoldottunk egy kvízt.

                        Sok hasznos információval lettünk gazdagabbak, amelyeket megpróbálunk beépíteni mindennapjainkba. A környezetünket érintő változások minket és a jövő generációit is egyaránt érintik, ezért közös felelősségünk, hogy tegyünk egy fenntarthatóbb jövőért.

             

            Mgr. Alexandra Baka Büi – környezetvédelmi koordinátor.

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Mihálya Tompu - Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny - járási forduló

          • Dňa 20. 3. 2023 sa uskutočnilo v Mestskom kultúrnom stredisku Béni Egressyho okresné kolo recitačnej súťaže Mihálya Tompu v prednese poézie a prózy.  Náš žiak, Štefan Döme (II.CM) súťažil v IV. kategórii v prednese poézie a prózy. Profesionálna porota vyzdvihla zlepšenie žiakov oproti obvodnému kolu, čím boli prednesy podané na vyššej úrovni. Štefan Döme opäť získal zlaté pásmo a tak postúpil do semifinále celoštátnej súťaže, ktoré sa uskutoční 29. 3. 2023 v Leviciach.

             

            K veľkému úspechu nášho žiaka srdečne blahoželáme a prajeme podobné úspechy do ďalšieho kola.

             

            Mgr. Mónika Gulyás

             

            2023. március 20-án került megrendezésre a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulója, melynek az Egressy Béni Városi Művelődési Központ adott otthont. Iskolánk diákja, Döme István (II.CM) a 4. kategóriában mérettette meg magát. A zsűri kiemelte, hogy az előző heti körzeti fordulóhoz képest is javulni tudtak a versenyzők, így kiemelkedő napot zárhattunk, jobbnál jobb előadásokat hallhattunk. Döme István ismét aranysávos minősítést szerzett, így továbbjutott az országos elődöntőbe, amelyet 2023. március 29-én rendeznek meg Léván.

            Diákunknak szívből gratulálunk, hasonló sikereket kívánunk a következő fordulóban!

            Mgr. Gulyás Mónika

          • Pekná maďarská reč/Szép Magyar Beszéd /krajské kolo – kerületi forduló/

          • Dňa 7. marca 2023 sa v priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej  v Komárne uskutočnilo krajské kolo súťaže Pekná maďarská reč. Našu školu na podujatí reprezentovala žiačka I.CM triedy, Carmen Lea Beke. Ocenenie v tejto veľmi náročnej súťaži síce nezískala, odniesla si však cenné skúsenosti do budúcnosti. Ďakujeme jej za účasť.

            Študentku na súťaž pripravil učiteľ maďarského jazyka a literatúry: Mgr. Tivadar Török

            A komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola adott otthont a Szép Magyar Beszéd elnevezésű anyanyelvi verseny kerületi fordulójának, amelyet 2023. március 7-én rendeztek meg. Iskolánkat Beke Carmen Lea – az I.CM osztály tanulója képviselte. Bár az erős mezőnyű versenyben helyezést nem szerzett, értékes tapasztalatokkal gazdagodott. Köszönjük a részvételt.

            Felkészítő: Mgr. Török Tivadar, magyar nyelv és irodalom tanár

             

          • Obvodné kolo recitačnej súťaže Mihálya Tompu – Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – körzeti fordulója

          • Dňa 13. 3. 2023 sa uskutočnilo obvodné kolo recitačnej súťaže Mihálya Tompu v prednese poézie a prózy. Naši žiaci súťažili v IV. kategórii v prednese poézie a prózy. Na súťaž sa žiaci svedomito pripravili a ich ukážky boli naozaj kvalitné. Profesionálna porota zhodnotila prednesy a rozhodla o umiestnení našich žiakov nasledovne:

            Poézia

            Štefan Döme - II.CM  - zlaté pásmo

            Sándor Cseh – II.BM  - bronzové pásmo

            Próza

            Klaudia Dingová – III.CM – strieborné pásmo

            Ďalej do okresného kola postupuje Štefan Döme, pevne veríme, že aj tam dosiahne vynikajúce výsledky. 

            Všetkým súťažiacim blahoželáme!

            Pripravujúci učiteľ : Mgr. Tivadar Török, učiteľ maďarského jazyka a literatúry

            2023. március 13-án került megrendezésre az amatőr (nem hivatásos) vers- és prózamondás, verséneklés és lírai színpadok műfajának országos versenyének XXX. évfolyama, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny körzeti fordulója. Az iskolánk diákjai a IV. kategória vers- és prózában  mutatták meg tehetségüket. A versenyre a diákok lelkiismeretesen felkészültek, szép minősségi előadást hallhattak tőlük. A profi zsűrinek nehéz dolga volt, hogy kik kerülhetnek tovább a járási fordulóba.

            Diákjaink helyezései:

            Vers:

                        aranysávos minősítés: Döme István – II.CM osztályból

                        bronzsávos minősítés: Cseh Sándor – II. BM osztályból

            Próza:

                        ezüstsávos minősítés: Dinga Klaudia – III. CM osztályból

            A járási fordulóba vers kategóriában Döme István jutott tovább, vers kategóriában, bízunk benne, hogy újabb sikereket ér el.

            Diákjainknak szívből gratulálunk!

             

            Felkészítő tanár: Mgr. Török Tivadar, magyar nyelv és irodalom tanár

             

          • II. výtvarná súťaž RÁDIA MIRJAMA - MIRJAM RÁDIÓ II. Rajzpályázata

          • V decembri 2022 vyhlásilo maďarské Mária Rádio na Slovensku, MIRJAM RÁDIO, druhýkrát súťaž v kreslení medzi maďarskými materskými, základnými a strednými školami na Slovensku. Cieľom súťaže bolo udržať kresťanské, rodinné a národno-kultúrne hodnoty na ich ústrednom mieste v našom hodnotovom systéme. Do súťaže sa zapojilo viac ako 400 žiakov v 5 rôznych kategóriách. Kresby do súťaže vytvorili žiaci našej školy: Michal Gubien (I.A), Zsófia Baják (II.CM), Hajnalka Varjú (II.CM) a Bettina Misák (III.CM).

            Ďakujeme za snahu a krásne kresby!

            Mgr. Baka Büi Alexandra, Mgr. Fóti Dávid, Mgr. Csintalan Erika

            A szlovákiai magyar nyelvű Mária Rádió, a MIRJAM RÁDIO 2022. decemberében meghirdette II. Rajzpályázatát a szlovákiai magyar nyelvű óvodák, alapiskolák és középiskolák körében. A pályázat célja, hogy az értékrendünkben megőrizze központi helyén a keresztény, családi és nemzeti-kulturális értékeket. A versenybe 5 különböző kategóriában, több mint 400-an neveztek be. A versenyre iskolánkból a következő tanulók készítettek rajzokat: Michal Gubien (I.A), Baják Zsófia (II.CM), Varjú Hajnalka (II.CM) és Misák Bettina (III.CM).

            Köszönjük az igyekezetet és a szép alkotásokat!

            Mgr. Alexandra Baka Büi, Mgr. Dávid Fóti, Mgr. Erika Csintalan

          • Výtvarné spektrum 2023 - Képzőművészeti Spektrum 2023

          • Regionálne osvetové stredisko Komárno zorganizovalo výstavu najlepších diel okresného kola celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum 2023. Z našej školy navštívili výstavu dňa 14.03.2023 žiaci z I. A, II.A a III. A triedy odbor grafik digitálnych médií, a z triedy I. CM, II. CM a III. CM odbor komerčný pracovník v doprave a grafik digitálnych médií. Veľká vďaka patrí pani Jane Mačicovej, umeleckej koordinátorke RoS, ktorá nás srdečne privítala a zároveň oboznámila návštevníkov výstavy so súťažou a s výstavnými umeleckými prácami.  

            Cieľom akcie bolo, aby sa naši žiaci oboznámili s tvorbou a myšlienkami ostatných žiakov z iných škôl, aby sa motivovali a inšpirovali na nasledujúce súťaže.  

            Akciu zorganizoval: Mgr. Dávid Fóti

            A Komáromi Regionális Művészeti Központ szervezésében került sor a Výtvarné Spektrum 2023 nevű művészeti kiállításra 2023. március 14-én a Duna Menti Múzeum Zichy palotai kiállítótermében. A kiállítást egy képzőművészeti verseny előzte meg, melynek kerületi fordulóján részt vevő és díjazott műveket tekinthette meg a nagyérdemű. Iskolánkból az I. A, II. A és a III. A grafikusai, illetve az I. CM, II. CM és a III. CM osztályok látogattak el a kiállításra. Külön köszönet Jana Mačicovának, a központ művészeti koordinátorának, hogy részletesebben is beszámolt nekünk a versenyről és a kiállításról.  

             

            Látogatásunk célja az volt, hogy diákjaink jobban megismerkedhessenek kortársaik gondolatvilágával, alkotásaival és művészetével, ezzel is motiválva őket.    

             

            Az eseményt szervezte: Mgr. Fóti Dávid 

          • Darovanie krvi - Véradás

          • 27. februára 2023 v nemocnici Agel v Komárne darovalo krv 18 študentov Strednej odbornej školy technickej. Program Valentínske darovanie krvi zdôrazňuje význam pravidelnej dobrovoľníckej práce v mladom veku prostredníctvom poskytovania primeraného prísunu krvi do zdravotníckych zariadení. Zdravotníci sa často stretávajú s ľuďmi, ktorí nepoznajú svoju krvnú skupinu. Darovanie krvi je tiež dobrou príležitosťou, ako to zistiť, okrem poskytnutia dôležitej pomoci, ktorá môže zachrániť život. V prípade vážnej dopravnej nehody, náhlej straty krvi, inej zdravotnej komplikácie alebo neočakávanej situácie je dôležité, aby človek poznal svoju krvnú skupinu a rovnako dôležité je poznať aj Rh faktor. V kritických situáciách môže pomôcť zachrániť život Vám alebo našim príbuzným.

            Sme veľmi hrdí a tešíme sa, že naši študenti k tejto iniciatíve zaujali pozitívny postoj a rozhodli sa darovať krv – ich čin je naozaj vynikajúci.

            Program organizovala Mgr. Alexandra Baka Büi.

            A Műszaki Szakközépiskola 18 diákja 2023. február 27-én véradáson vett részt a komáromi kórházban. A Valentin-napi véradás elnevezésű program rámutat arra, hogy miért fontos már fiatal korban rendszeresen részt venni az önkéntes véradáson, valamint felhívja a figyelmet az egészségügyi intézményekben rendelkezésre álló vérkészítmények mennyiségére is. Az egészségügyi dolgozók sokszor találkoznak azzal a problémával, hogy az emberek nem tudják, milyen vércsoportba tartoznak. Ennek kiderítésére is jó alkalom a véradás, amellett, hogy egyben fontos segítségnyújtás, ami életeket menthet. Súlyos autóbaleset, hirtelen vérveszteség, más egészségügyi komplikáció vagy váratlan helyzet esetén fontos, hogy az ember tudja, milyen a vércsoportja, s hasonlóan fontos az Rh faktor ismerete is. A döntő helyzetekben ugyanis segíthet megmenteni a saját vagy a hozzátartozóink életét.

            Nagyon büszkék vagyunk, és örülünk annak, hogy diákjaink pozitívan viszonyultak e kezdeményezéshez, és rászánták magukat a véradásra.

            A programot Mgr. Baka Büi Alexandra szervezte meg.

          • Beseda na tému: „Prevencia onkologických ochorení u žien: rakovina prsníka, rakovina krčka maternice“ - Előadás: „Női daganatos betegségek: mellrák, méhnyakrák megelőzése“ címmel

          • Dňa 1. marca  2023  sa žiačky z tried I.A, I.CM, II.CM, II. NM, III. A, III.CM a IV.CM, zúčastnili besedy pod názvom „Prevencia onkologických ochorení u žien: rakovina prsníka, rakovina krčka maternice“.  Prednášateľkou besedy bola pani Bc. Kristína Poláková, pracovníčka RÚVZ Komárno, ktorá prezentovala veľmi dôležité údaje o týchto zákerných chorobách. Na Slovensku pribudne každoročne takmer 40 000 ľudí s diagnózou rakoviny. Medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien patrí rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina krčka maternice. Pomôcť môže PREVENCIA onkologických ochorení. Odborníčka jednoznačne odporúčala naším dievčatám, sebakontrolu a čo najskoršie  absolvovanie preventívnych, kontrolných vyšetrení, ako aj ich následné opakovanie podľa periodicity určenej lekárom. Žiačkam radila, aby prevenciu nebrali na ľahkú váhu a vždy konali v duchu: „Choď pravidelne na preventívne vyšetrenia!“

            Organizátor: Mgr. Tivadar Török, koordinátor prevencie soc.-pat. javov

            2023. március 1-én az I.A, I.CM, II.CM, II.NM, III.A, III.CM és a IV.CM osztályok diáklányai előadáson vettek részt, melynek témája: „Női daganatos betegségek: mellrák, méhnyakrák megelőzése“ volt. Az előadást Bc. Poláková Kristína, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal dolgozója tartotta. Az előadó, olyan fontos tapasztalatokat osztott meg velünk erről az alattomos betegségről, amelyekről még nem volt tudomásunk és így hasznos új információkat szerezhettünk. Szlovákiában minden évben 40 000 újonnan diagnosztizált onkológiai betegséget regisztrálnak. A nőknél a leggyakoribb rákos megbetegedések a mellrák, vastagbélrák, végbélrák és a méhnyakrák. Nagyon fontosak a prevenciós kezelések, illetve testünk önvizsgálata. Megmentheti az éltünket, ha időben kiderül a betegség. Előadónk az előadás végén egyértelműen hangsúlyozta diáklányainknak a szűrővizsgálat fontosságát: „Járj rendszeresen szűrésre!“

            Szervező: Mgr. Török Tivadar, szociális-patológiai jelenségek koordinátora

          • Finančná olympiáda - Pénzügyi Olimpia

          • V termíne od 2.11.2022 do 2.2.2023 prebiehalo 1. kolo celoštátnej on – line súťaže „Finančná olympiáda, ktorú organizovala spoločnosť Partners nadácia. Zo všetkých súťažiacich žiakov našej školy sa do druhého kola dostal Bálint Pavlusz, žiak I.NM triedy. Prajeme mu veľa úspechov v ďalších kolách súťaže.

             

            Judita Wagnerová

            2022.11.2- és 2023.2.2 között zajlott le a „Pénzügyi olimpia“, országos on - line verseny 1. fordulója, amelyet a Partners Alapítványa hirdetett meg. Iskolánk versenyzői közül  Pavlusz Bálint az I.NM osztály diákja jutott tovább a verseny második fordulójába. Sok sikert kívánunk neki a következő fordulókban.

             

            Wagner Judit

          • Exkurzia do Hvezdárne v Hurbanove - Tanulmányi kirándulás az Ógyallai Csillagvizsgálóba

          • Dňa 16.02.2023 sa žiaci z tried I.A, I.BM a II.EM zúčastnili exkurzie do Hvezdárne v Hurbanove. Vedúca hvezdárne nám porozprávala o histórii hvezdárne, o významných osobnostiach, ktorým môžeme ďakovať za terajšiu podobu tejto vedeckej inštitúcie.

            Nasledovalo premietanie filmov o vesmíre, planétach, kozmonautike. V diskusii nám zodpovedali na otázky týkajúce sa možnosti života na jednotlivých planétach, zákonitostiach, ktoré platia vo vesmíre. Žiakov zaujala návšteva nového planetária, kde nám na umelej oblohe premietli planéty, súhvezdia, fázy Mesiaca, vysvetlili zatmenie Slnka, striedanie ročných období. Exkurzia rozšírila obzor vedomostí žiakov o vesmíre.

            Organizátorkou exkurzie bola Mgr. Angela Harisová.

            2023. február 16 - án az I.A, I.BM és az II.EM osztály tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt az Ógyallai Csillagvizsgálóban. Az obszervatórium vezetője a diákokat megismertette a város és a csillagvizsgáló történetével, ismert személyiségekkel, akiknek a csillagvizsgáló mostani állapotát köszönheti.

            A diákok kisfilmeket néztek meg a bolygókról, az űrről és az űrhajózásról. A beszélgetés során választ kaptunk arra, hogy lehet-e élet más bolygókon, és milyen törvények uralkodnak ott. A diákokat főleg az új planetárium érdekelte, ahol filmet láthattak a csillagokról, bolygókról, a Hold fázisairól és a Napfogyatkozásról.

            A tanulmányi kirándulást Mgr. Haris Angéla szervezte.

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - Olimpiász szlovák nyelv és irodalomból

          • Dňa 10. 2. 2023 sa na Gymnáziu na Golianovej ulici v Nitre uskutočnilo krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyk a literatúry. Našu školu čestne reprezentovala žiačka III.CM triedy Eva Kökényová. Zo súťaže si odniesla okrem cenných skúseností aj mnoho nových poznatkov.

            Za reprezentáciu školy patrí našej žiačke Eve Kökényovej veľká pochvala a vďaka.

            2023. február 10-én a nyitrai Golianová utcai gimnáziumban került sor a Szlovák nyelv és irodalom Olimpiász regionális fordulójára. Iskolánkat becsülettel képviselte Kökény Éva  a III.CM osztály diákja. A versenyen értékes tapasztalatokat  és új ismereteket szerzett.

            Hatalmas dicséret és köszönet jár diákunknak az iskola képviseletéért.

          • Young Car Mechanic 2023

          • Naši žiaci, Bálint Forró, Árpád Černák a Előd Csepy (z triedy I.NM a III.DM/AOM) sa úspešne zapojili do medzinárodnej súťaže Young Car Mechanic 2023 pre študentov stredných odborných škôl. Dňa 28. 03. 2023 absolvovali on - line test. Hlavným cieľom samotnej súťaže je, aby svojimi teoretickými a praktickými úlohami spopularizovali profesiu automechanika v kruhu mladých ľudí, ktorí si môžu vymieňať skúsenosti a vyučovacie postupy. Súťaž ďalej umožňuje nájsť mladé talenty v oblasti mechaniky a autoservisu motorových vozidiel.

            Žiakov na súťaž pripravili: Ing. Ladislav Molnár a Ing. Sárai Gábor

            Forró Bálint, Černák Árpád és Csepy Előd iskolánk tanulói sikeresen bekapcsolódtak a Young Car Mechanic 2023 nemzetközi versenyébe, 2023.02.28.-án sikeresen részt vettek az on – line tesztíráson. A verseny célja, hogy elméleti és gyakorlati feladatokkal népszerűsítse a fiatalok körében az autószerelő szakmát. Lehetővé teszi a tapasztalatcserét, valamint az oktatási módszerek ismertetését és fiatalok, tehetségek felkutatását.

            Felkészítő tanárok: Ing. Molnár Ladislav és Ing. Sárai Gábor

          • Elektrotechnická súťaž Elektrotechnikai verseny

          • Dňa 14. februára 2023 sa na našej škole uskutočnila súťaž, v rámci ktorej si žiaci mohli preveriť svoje vedomosti zo základov elektrotechniky. Do súťaže sa zapojili nasledovní žiaci:

             

            1. Viktor Bankó              I.BM                              6. Zsolt Ármai          II.BM   
            2. Dániel András Kelo    I.BM                              7. Sándor Cseh         II.BM
            3. Szabolcs Vödrös         I.BM                              8. Barnabás Takács  III.BM
            4. Márk Steiner               I.BM                              9. Dávid Vida           III.BM
            5. Marek Holeš                I.BM                              10. Ján Horváth        I.BM

             

            Umiestnenie žiakov bolo nasledovné:

            1. miesto                            Barnabás Takács      III.BM

            2. miesto                            Zsolt Ármai              II.BM

            3. miesto                            Dávid Vida              III.BM

             

            Víťazom gratulujeme!

             

            Iskolánkban 2023. február 14-én került megrendezésre az elektrotechnikai verseny iskolai fordulója, melynek keretén belül diákjaink bizonyíthatták tudásukat az elektrotechnika alapjaiból. A megmérettetésbe a következő diákok kapcsolódtak be:

             

            1. Bankó Viktor                 I.BM                              6. Ármai Zsolt          II.BM
            2. Keló András Dániel       I.BM                              7. Cseh Sándor         II.BM
            3. Vödrös Szabolcs            I.BM                              8. Takács Barnabás  III.BM
            4. Steiner Márk                  I.BM                              9. Vida Dávid          III.BM
            5. Holeš Marek                   I.BM                              10. Horváth Ján        I.BM

             

             

            Az első három helyen a következő diákok végeztek:

             

            1. helyezett                        Takács Barnabás      III.BM

            2. helyezett                        Ármai Zsolt              II.BM

            3. helyezett                        Vida Dávid              III.BM

             

            A győzteseknek gratulálunk!

             

             

             

                                                                                       Ing. Vizváry Zoltán

          • Curie environmentálna spomienková súťaž - Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

          • Krajské kolo Curie environmentálnej spomienkovej súťaže sa konalo 17. februára 2023 v Komárne na Univerzite J. Selyeho. Po absolvovaní troch korešpondenčných kôl sa do krajského kola dostal aj tím našej školy. Reprezentovali nás: Silvia Oravecová, Dóra Vörösová a Martin Valentín Mastiš z III.CM triedy.

                        Cieľom súťaže bolo pozorovať a spoznávať hodnoty svojho kraja, krásy Maďarska, rozvíjať environmentálne uvedomelé správanie, mať potrebu estetického a čistého prostredia, objavovať základné zákony prírody a dokázať tieto poznatky uplatniť v praxi. Súťažiaci používali svoje IT zručnosti a moderné digitálne nástroje na pozorovanie, modelovanie a prezentáciu výsledkov.

                        Niekoľkomesačné súťaženie a príprava sa vyplatili, žiaci dôstojne reprezentovali našu školu, aj keď sa žiaľ nedostali do finále. Tímy preukazovali svoje vedomostiach v rôznych úlohách - riešili testy, krížovky, anagramy. Hlavnou témou tejto súťaže bola ochrana prírody na Zemi a možnosti znižovania ekologickej stopy. Pracovné listy spracovávajú každý rok iný geografický celok, tento rok bol vybraný 45-ročný národný park Bükk a 50-ročný národný park Hortobágy.

                        Počas rozhodovania komisie  bol pre účastníkov súťaže pripravený bohatý program. Mohli sme si pozrieť biologické a chemické laboratórium Katedry Biológie, Univerzitnú knižnicu, Aulu a dozvedeli sme sa aj veľa zaujímavostí o živote a diele Jánosa Selyeho.

             

            Žiakov na súťaž pripravila: Mgr. Alexandra Baka Büi - koordinátorka pre environmentálnu výchovu.

            2023. február 17-én, Komáromban a Selye János Egyetem Tanárképző Karának Biológia Tanszékén került megrendezésre a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny felvidéki területi döntője. A versenyre iskolánk csapata is meghívást kapott a három levelező fordulón elért eredményeik alapján. Iskolánkat Oravecová Silvia, Vörösová Dóra és Mastiš Valentín Martin képviselte a III.CM osztályból.

                        A verseny célja, hogy a résztvevők irányítottan figyeljék és ismerjék meg környezetüket, Magyarország értékeit és szépségét, kialakítsák környezettudatos magatartásukat, továbbá, hogy igényük legyen a szép és tiszta környezetre. A megmérettetés lehetővé teszi, hogy a diákok felfedezzék a természet alapvető törvényeit, és ezeket az ismereteket képesek legyenek a gyakorlatban is alkalmazni. A megfigyeléshez, a modellezéshez és az eredmények bemutatásához felhasználják az informatikai ismereteiket és különböző korszerű digitális eszközöket.

                        A több hónapos versenynek és felkészülésnek meglett a gyümölcse, a diákok méltón képviselték iskolánkat, bár sajnos a döntőbe nem sikerült bekerülni. A csapatok változatos feladatokban adhattak számot tudásukról, így például teszteket, keresztrejtvényeket, anagrammákat is meg kellett oldaniuk. Az idei verseny fő témája a Föld élővilágának védelme és az ökológiai lábnyom csökkentésének lehetőségei voltak. Minden évben más földrajzi egységet dolgoznak fel a feladatlapok, idén a 45 éves Bükki Nemzeti Parkra és az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Parkra esett a választás.

                        A csapatok a tesztek javítási ideje alatt sem unatkoztak. Megtekinthettük a Biológia Tanszék biológia és kémia laborját, az Egyetemi Könyvtárat és az Aulát, továbbá sok érdekes dolgot tudhattunk meg Selye János életéről és munkásságáról.

             

            Felkészítő tanár: Mgr. Alexandra Baka Büi – környezetvédelmi koordinátor.

          • Využitie laserového plotra na tvorbu učebných pomôcok - Lézer plotter felhasználása taneszközök készítéséhez

          • V rámci XXVII. Komárňanských pedagogických dní sa dňa 14.02.2023 na Strednej odbornej škole technickej v Komárne uskutočnilo školenie Využitie laserového plotra na tvorbu učebných pomôcok. Školenie viedol učiteľ odborných predmetov Ing. Gábor Sárai.

                        V priebehu programu si účastníci pripravili pomôcku zobrazujúcu editovateľnosť trojuholníka, vzťah medzi jeho typmi, uhlami a stranami, ako aj funkciu sínusového uhla. V prvej polovici stretnutia sa oboznámili s používaním dvoch počítačových programov, potrebných na vytvorenie pomôcky. Tieto pomáhajú pri plánovaní a prevádzke CNC laserovej rezačky, ktorá vyrába pomocné zariadenie. V druhej polovici školenia boli prezentované fyzikálne a technické základy prevádzky výrobného stroja a následne reálny výrobný proces navrhnutej pomôcky.

                        Nakoniec bola zostavená učebná pomôcka pre geometriu, ku ktorej sme použili aj doplnkové komponenty vyrobené pomocou 3D tlačiarne našej inštitúcie.

            Mgr. Alexandra Baka Büi – vedúca skupiny

             

            A XXVII. Komáromi Pedagógiai Napok keretein belül 2023. február 14-én a komáromi Műszaki Szakközépiskolában megrendezésre került a Lézer plotter felhasználása taneszközök készítéséhez elnevezésű képzés. A foglalkozást Ing. Sárai Gábor szaktanár vezette.

                        A program során egy a háromszög szerkeszthetőségét, valamint fajtáinak, szögeinek és oldalainak viszonyát, továbbá a szinusz szögfüggvény szemléltetését bemutató segédeszközt készíttek el a résztvevők. A foglalkozás első felében a segédeszköz elkészítéséhez szükséges két számítógépes program használatával ismerkedtek meg. Ezek a tervezésben, illetve a segédeszköz legyártását végző CNC lézervágó működtetésében segítenek. A foglalkozás második felében bemutatásra kerültek a gyártást végző gép működésének fizikai és műszaki alapjai, majd a megtervezett segédeszköz valós gyártási folyamata.  

                        Zárásként a geometria tantárgy oktatását segítő taneszköz összeállítása következett, amelyhez szintén az intézményünkben található 3D nyomtató segítségével készült kiegészítő-alkatrészeket használtuk.

             

            Mgr. Baka Büi Alexandra - csoportvezető

          • Exkurzia ETYIEN s.r.o., výroba nábytku Nové Zámky – Tanulmányi kirándulás ETYIEN s.r.o, bútorgyártás, Érsekújvár

          • Dňa 08. decembra 2022 sa vybraní žiaci z I.BM, I.EM, II.BM, II.FM, III.BM, III.EM, IV.CM tried zúčastnili exkurzie do firmy Etyien s.r.o, v Nových Zámkoch.

            Exkurzia bola zameraná na ukážku nábytkárskej výroby a stolárskej činnosti na základe individuálnych požiadaviek zákazníka.

            Žiaci sa oboznámili s princípmi fungovania moderných CNC technológií pri výrobe nábytku a taktiež s procesmi farbenia a lakovania drevených materiálov. Získali informácie o priebehu výroby od zadania individuálnej objednávky na výrobu až do konca výrobného procesu a dodania nábytku. Žiaci mali možnosť na sledovanie pracovných procesov pri jednotlivých zariadeniach. Okrem toho boli k dispozícií aj základné vzorkovnice dodávateľov na výber a výrobu individuálneho, jedinečného nábytku.

             

            Organizátorkou akcie bola Ing. Anikó Tánczosová. Pedagogický dozor vykonával Ing. Gábor Sárai.

          • Pekná maďarská reč - Szép Magyar Beszéd

          • 15.februára 2023 sa uskutočnila na našej škole súťaž  Pekná maďarská reč. Súťaže sa zúčastnili nasledovní žiaci:  Carmen Lea Beke I.CM, Szilárd Martinček I.NM, Simon Dániel Batta  a Kevin Sándor II.BM, Štefan Döme a Viktória Vivien Fölösová II.CM.

            Mgr. Tivadar Török otvoril súťaž a privítal prítomných, predstavil porotu: Mgr. Mónika Gulyás, Mgr. Lilla Lackó, Mgr. Dionýz Kovács; a zaželal súťažiacim veľa úspechov. Oboznámil prítomných s obsahovou náplňou súťaže, organizačnými pokynmi, ako i samotným priebehom.

            Obsahová náplň súťaže  pozostávala  z nasledovných častí:

            1. Prednes, prečítanie textu podľa vlastného výberu
            2. Prednes, prečítanie povinného textu
            3. Tvorba súvislého ústneho prejavu na zvolenú tému

            Všetci žiaci úspešne zvládli jednotlivé úlohy. Študenti si domov okrem dobrého pocitu zo súťaženia odniesli aj pekné diplomy. Na prvom mieste sa umiestnila Carmen Lea Beke  I.CM, na druhom mieste sa umiestnil Szilárd Martinček I.NM a na treťom mieste sa umiestnila Viktória Vivien Fölösová II.CM. Zúčastnením študentom blahoželáme a postupujúcej študentke želáme veľa úspechov na krajskom kole.  

            Predseda odbornej poroty a učiteľ maďarského jazyka a literatúry: Mgr. Tivadar Török

            2023. február 15–én a Szép Magyar Beszéd verseny iskolai fordulóján vettek részt tanulóink: Beke Carmen Lea I.CM, Martinček Szilárd I.NM, Batta Simon Dániel és Sándor Kevin II.BM, Döme Štefan és Fölösová Viktória Vivien II.CM.

            Török Tivadar tanár úr a versenyszabályzat ismertetése, valamint a zsűri: Gulyás Mónika és Lackó Lilla tanárnők, Kovács Dénes tanár úr, és a résztvevő diákok bemutatása után megnyitotta a háromfordulós versenyt.

            A tanulók a következő feladatokat teljesítették: 1. Begyakorolt szöveg felolvasása

                                                                                          2.Kötelező szöveg felolvasása

                                                                                          3. Választott téma előadása         

            A megmérettetés jól sikerült, mindenki ügyesen teljesített. Az első 3 helyezett megérdemelten vehette át az elismerő oklevelet. Az alábbi eredmények születtek: 1. helyezett: Beke Carmen Lea I.CM, 2. helyezett: Martinček Szilárd I.NM, 3. helyezett: Fölösová Viktória Vivien II.CM. A résztvevő diákoknak gratulálunk és köszönjük, hogy ők is ápolják anyanyelvünket, hiszen igyekeznek igényes módon, választékosan beszélni, ami szép példa lehet iskolánk valamennyi tanulója számára. Az első helyezettnek pedig kívánunk sok szorgalmat, kitartást és természetesen sok sikert a kerületi fordulóhoz.

            Zsűrielnök és felkészítő: Mgr. Török Tivadar, magyar nyelv és irodalom tanár