• Beseda o zdravom životnom štýle - Előadás az egészséges életmódról

          • Dňa 22.11.2022 bola v našej škole organizovaná nezvyčajná beseda s názvom Zdravý životný štýl pre žiakov SOŠT-MSZKI (III.CM, IV.CM). Prednášku viedla Dorina Csapó, fitness trénerka a výživová poradkyňa. Prezentácia nám otvorila oči, že veľa ľudí sa už v tínedžerskom veku stretáva s civilizačnými chorobami (vysoký krvný tlak, cukrovka, rakovina, obezita, alergie) a dennodenne potrebujú lieky. Hlavným dôvodom je nesprávna výživa a sedavý životný štýl. Prednášajúca nás upozornila, aby sme dni nezačínali energetickými nápojmi, ale jedli veľa bielkovín, sezónnu zeleninu a ovocia. Naše jedlo by malo byť bohaté na živiny a vyhýbať by sme sa mali spracovaným, mastným a sladkým potravinám. Dôležité je dbať aj na pohyb. Skúsme si každý deň trochu zacvičiť, prípadne si nájdime šport, ktorý sa nám zapáči. Keďže nutričná hodnota a obsah vitamínov v potravinách klesá, mali by sme mať istotu, že okrem správnej výživy konzumujeme aj vitamíny ako omega 3, vitamín C a vitamín D. Dozvedeli sme sa tiež, že nielen zdravie, ale aj krása závisí od prijatých živín. Na konci prezentácie boli zodpovedané všetky naše otázky.

            Besedu organizovala Mgr. Alexandra Baka Büi.

            2022. november 22-én a Műszaki Szakközépiskola két osztálya (III.CM, IV.CM) egy rendhagyó előadáson vett részt, melynek témája az egészséges életmód. Az előadást Csapó Dorina fitnesz edző és táplálkozási szakértő tartotta. Az előadás felnyitotta a szemünket, hogy sokan már tizenéves korukban civilizációs betegségekkel (magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, elhízás, allergia) találják szemben magukat, és napi szinten gyógyszeres kezelésre szorulnak. Ennek fő oka a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Az előadó felhívta a figyelmünket arra, hogy ne kezdjük energiaitallal a napjainkat, együnk sok fehérjét, idényzöldségeket és gyümölcsöket. Ételeink legyenek tápanyagban gazdagok és kerüljük a feldolgozott, olajos, cukrozott ételeket. Hetente legalább egyszer együnk halat és fogyasszunk rostban gazdag ételeket. A mozgásra is fontos odafigyelni. Törekedjünk arra, hogy naponta mozogjunk egy keveset, vagy keressünk olyan sportot, ami kedvünkre való. Mivel az élelmiszerek tápértéke és vitamintartalma csökken, ezért a helyes táplálkozás mellett bátran fogyasszunk vitaminokat, úgymint az omega-3, C- és a D-vitamin. Megtudtuk azt is, hogy nem csak az egészség, de a szépség is a bevitt tápanyagokon múlik. Az előadás végén minden kérdésünkre választ kaptunk.

            Az előadást Mgr. Alexandra Baka Büi szervezte meg.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - Angol nyelvű olimpiász

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku bolo organizované na našej škole dňa 30. novembra 2022. Po napísaní testu nasledovala ústna komunikácia. Cieľom súťaže bolo prehlbovať, rozširovať, upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v anglickom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť, zvyšovať záujem o štúdium angličtiny a umožniť porovnanie vedomostí a zručností žiakov v rámci školy.

             

            Víťazom tohtoročnej súťaže sa stal Gabriel Škabla, žiak II.A triedy a postúpil do okresného kola. Druhé miesto získal žiak IV. BM triedy Gabriel Škabla a tretie miesto Tomáš Daniš z II.A. Všetci žiaci, ktorí sa zúčastnili olympiády, sa stali  úspešnými riešiteľmi. Výhercovia  boli odmenení nákupnými poukážkami do školského bufetu.

            Az angol nyelvű olimpiász iskolai versenyét 2022. november 30-án  tartottuk meg. A teszt megírása után szóbeli komunikáció következett. A verseny célja, hogy elmélyítsük, illetve tökéletesítsük diákjaink angol nyelvű kommunikációs készségét, valamint érdeklődését az angol nyelv iránt. A verseny valamennyi résztvevője sikeres feladatmegoldó lett.

             

            Az első helyen Gabriel Škabla a II.A osztály tanulója végzett, a Cehi Krisztián a IV.BM tanulója a második, a II.A osztály tanulója Tomáš Daniš pedig a harmadik helyet szerezte meg. Az első három helyezettet az iskolai büfébe szóló vásárlási utalvánnyal jutalmaztuk meg.

          • Jesenný deň športu - Őszi sportnap

          • Dňa 18. novembra 2022  sa na našej škole  uskutočnilo športovo spoločenské podujatie rámci projektu, "Jesenný deň športu". Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. 

            K tomu, aby sme vychovávali zdravých mladých ľudí, je nesmierne dôležitý pohyb. Tímové športy, športy v skupinách sú dôležité z pohľadu spoločenského života: posilňujú život komunity, poskytujú pekné zážitky, znamenajú oporný bod v systéme vzťahov komunity. Z príležitosti jesenného športového dňa účastníci vyskúšali také individuálne  a tímové športové disciplíny, ktoré môžu cvičiť aj v teple domova, aj na čerstvom vzduchu. Jednotlivé formy pohybu, pohybové aktivity predstavili nielen profresionálne aktívni športovci, ale aj nadaní žiaci našej školy. Takto ukázali ostaným žiakom svoju zdatnosť a šikovnosť vo svojej športovej disciplíne. Tento deň žiaci aj zamestnanci našej školy pracovali za jeden spoločný cieľ, pričom sa cítili dobre a starali sa aj o svoje zdravie, aby boli fit, aby sa cítili výborne vo svojej koži.

            Cieľom nášho projektu bolo, aby každý účastník našiel pre seba vhodnú pohybovú aktivitu, športovú disciplínu, ktorú neskôr môže zaradiť do svojho každodenného programu. Podľa nášho názoru športový deň je  dôležitým prvkom výchovy k zdravému životnému štýlu.

            V rámci projektu si mohli žiaci spolu s pedagogickými zamestnancami zašportovať v rôznych disciplínach ako napr. kempo, joga, karate a Tae bo workout. Tímový duch súťažiacich vytváral priateľskú atmosféru plnú športovej dynamiky a zábavy. V rámci podujatia sa uskutočnila aj beseda v názvom ,,Zdravý životný štýl“.

            Mgr. Alexandra Baka Büi

            2022. november 18-án iskolánkban sportnapot tartottunk a diákok és az iskola dolgozói számára. Az esemény az „Őszi sportnap” elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a Nyitra Megyei Önkormányzat pénzügyi támogatásával. 

            A mozgás elengedhetetlenül fontos, hogy egészséges fiatalokat neveljünk! A csapatsportok pedig a közösségi élet szempontjából lényegesek: erősítik a közösséget, szép élményeket adnak, támpontot jelentenek a közösségen belüli kapcsolatrendszerben. Az őszi sportnap alkalmával olyan csapat és egyéni sportokat próbálhattak ki a résztvevők, melyeket az otthonuk melegében vagy akár a friss levegőn is gyakorolhatnak. A mozgásformákat nem csak profi sportolók mutatták be, hanem a tehetséges diákok is megmutathatták, hogy mire képesek a saját sportágukban. Ezen a napon a diákok, szülők és iskolánk alkalmazottai is egy közös célért dolgoztak, miközben mindenki jól érezte magát és tett valamit az egészségéért, a fittségéért. 

            A projektünk célja az volt, hogy minden résztvevő megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, és azt a továbbiakban beépíthesse a mindennapokba. Véleményünk szerint a  sportnap az egészséges életre nevelés egyik fontos eleme.

            Tanulóink és iskolánk dolgozói több sportágat is kipróbálhattak, mint például: kempo, karate és a Tae bo workout. A program keretén belül előadást is tartottunk „Egészséges életmód” címmel. A sportnap egy kiváló közösségépítő rendezvény volt, ahol a tanárok és diákjaik közelebb kerültek egymáshoz.

            Mgr. Baka Büi Alexandra